miércoles, 14 de noviembre de 2018

Recreació Medieval

Catorze de novembre 2018

Hui se han encontrat uns restes de un infant a les obres de remodelació de la Plaça de Espanya, no son els primers que s’encontren, fa uns dies en trobaren uns corresponents a un adult, sols eren les extremitats inferiors. Con aquests escrits no pretenen cap mena de rigor històric vaig a fantasiejar sobre una possible explicació del fet.

Estén en el any 1354, la vila ha completat el seu tancament amb una muralla de morter i cudols amb algun tram d'obra de carreus. El recinte tancat inclou un triangle format pel carrer Major, passeig de ronda damunt del roca segat de l'horteta de baix, el Pla de l'Església, el carrer dels Moros i la Plaça del Patí d'Armes junt a la torre Vigia del vèrtex nord-oest. Esta tancant per quatre portes, una en la part sur on acaba el Passeig de Ronda, altra uns cinquanta metres mes al nord que dona estrada al Pla de l'Església, altra en la plaça del Patí de Armes junt a la torre Vigia i l’altra en el vèrtex nord-est format pel carres Major i el Passeig de Ronda.

L'església es troba entre el carrer del Mig i un altre carrer sense nom que la separa del edifici del Ajuntament encara en obres.

A extramurs de la part nord-est, es troba un xicotet assentament en tron a una vella sinagoga del temps  dels musulmans, ha on viu la comunitat jueva.

Els musulmans viuen confiscats al carrer del Moros, el qual te portes tan a la plaça de Patí de Armes con al carrer de Joana i al Pla de l'Església, quand les autoritats cristianes veuen algun moviment estrany, noten als moros amb molta melangia del seu poder passat, o per sí ( per això son els amos), sobre tot per les nits, tanquen les portes del carrer i deixen als musulmans tancats.

Con és de costum els enterraments del cristians es fan en la Església o en el pla del voltant, tant els musulmans con els jueus son enterrat al seus propis cementeris a extramurs, el musulmà es troba al costat del vall de la part nord de la muralla, prop de la porta de la Torre i el jueu al costat de la séquia del horta, prop el seu assentament.

El venti-i-u de juny de aquest any de 1354, va ser enterrada Aida de huit anys junt a son pare Ali de venti-nou, va ser una gran desgracia. Les portes del carrer dels Moros ens taquen al les set de la vesprada, però, els dies eren tan llarg i quedava tanta llum, que Aida es va despistà jugant al carrer major i no va poder entrar. La ronda cristiana té ordres de que si encontra algun musulmà fora del seu carrer quant estan tancades les portes, el detingué i en cas de resistir-se o fugir, que no dubte en disparar-los amb les sagetes. Els menors detenguts son separats dels seus pares i enviat a qualsevol joc con a serfs.

Quant Ali es va adonar de que havien tancat les portes i Aida no havia entrat, malgrat tots el consells rebuts per els seus aplegats, no heu va dubtar un moment, va saltar la porta i sigil·losament va creuar la plaça del Patí de Armes i va entrar al carrer Major sense ser vist pels vigilants de la torre, allí tan sols uns passos mes abaix estava jugant Aida amb un grup de xiquets cristians, quant va vore a son pare la xiqueta es va apropar a ell i de la mateixa manera que ell havia anat, tornaren cab la porta del carrer dels Moros. Quant es trobaven a la mitat de la plaça, mes per costum que per malicia els xiquets començaren a cridar ‘al moro, al moro’ , el que va posar en alerta als guardians de la Torre, els quals van donar el crit de ‘atura-vos, atura-vas’, mes estaven tan prop de la porta que Ali no a fer cas, aquest van disparar les sagetes i malauradament van alcançar als dos ferin-los de mort.

El fet va causar un gran revolt en el poble la comunitat musulmana va estar al fil de la revolta. Tan va ser la commoció, que fin les autoritats cristianes van demanar disculpes al imam.

Posats ha somia perquè no pugues se així. Total sols es una Recreació Històrica.

No hay comentarios:

Publicar un comentario