Etiquetas

miércoles, 14 de noviembre de 2018

Recreació Medieval



Catorze de novembre 2018

Hui s'han encontrat uns restes d'un infant a les obres de remodelació de la plaça d'Espanya, no són els primers que s’encontren, fa uns dies en trobaren uns corresponents a un adult, sols eren les extremitats inferiors. Com aquests escrits no pretenen cap mena de rigor històric. Fantasiejaré sobre una possible explicació del fet.


Estén en l'any 1354, en la vila ja s'ha completat el seu tancament amb una muralla de morter i cudols amb algun tram d'obra de carreus.

El recinte tancat inclou un triangle format pel carrer Major, passeig de ronda damunt de la roca segat de l'hort de baix, el Pla de l'Església, el carrer dels Moros i la plaça del Patí d'Armes al costat de la torre Vigia del vèrtex nord-oest. Està tancant per quatre portes, una en la part sud on acaba el Passeig de Ronda, altra uns cinquanta metres més al nord que dona entrada al Pla de l'Església, altra en la plaça del Patí d'Armes al costat de la torre Vigia i l’altra en el vèrtex nord-est format pel carrer Major i el Passeig de Ronda.

L'església es troba entre el carrer del Mig i un altre carrer sense nom que la separa de l'edifici de l'Ajuntament encara en obres.

A extramurs de la part nord-est, es troba un xicotet assentament en tron a una vella sinagoga, construida abans de l'aplegada dels cristians, on viu la comunitat jueva.

Els musulmans viuen confiscats al carrer dels Moros, el qual té portés a la plaça del Patí d'Armes, al carrer de Joana i al Pla de l'Església.

Quan les autoritats cristianes veuen algun moviment estrany o noten als moros amb molta melangia del seu poder passat, o perquè si (per això són els amos), tanquen les portes del carrer i deixen als musulmans tancats, sobre tos a les nits.

Com és de costum, els enterraments dels cristians es fan en l'Església o en el pla del voltant, tant els musulmans, com els jueus son enterrat als seus propis cementeris a extramurs, el musulmà es troba al costat del vall de la part nord de la muralla, prop de la porta de la Torre i el jueu al costat de la séquia de l'horta, prop el seu assentament.

El vint-i-u de juny d'aquest any de 1354, va ser enterrada Aida de huit anys al costat de son pare Ali de vent-i-nou, va ser una gran desgracia. La ronda cristiana tenia ordres de què en cas d'encontrar algun musulmà fora del seu carrer, quan estaven tancades les portes, el detingueren i en cas de resistir-se o fugir, disparar-li amb les sagetes. En cas de detindre a un menor, aquest era separat dels seus pares i enviat a qualsevol joc com a serfs.

Les portes del carrer dels Moros ens tacaven ales set de la vesprada, però, els dies eren tan llarg i quedava tanta llum, que Aida es va despistar jugant al carrer Major i no va poder entrar añ seu carrer. 

Quan Ali es va adonar que havien tancat les portes i Aida no havia entrat, malgrat tots els consells rebuts pels seus aplegats, no va dubtar un moment, va saltar la porta i sigil·losament va creuar la plaça del Patí d'Armes i va entrar al carrer Major sense ser vist pels vigilants de la torre, allí tan sols uns passos més enllà estava jugant Aida amb un grup de xiquets cristians, quan va veure a son pare la xiqueta es va apropar a ell i de la mateixa manera que ell havia anat, tornaren cab la porta del carrer dels Moros. Quant es trobaven a la mitat de la plaça, mes per costum que per malícia els xiquets començaren a cridar ‘al moro, al moro’ , el que va posar en alerta als guardians de la Torre, els quals van fer el crit d'‘aturar-vos, aturar-vos’, més estaven tan prop de la porta que Ali no a fer cas, aquest van disparar les sagetes i malauradament van alcançar als dos ferin-los de mort.

El fet va causar un gran revolt en el poble, la comunitat musulmana va estar al fil de la revolta. Tant va ser la commoció, que fins a les autoritats cristianes van demanar disculpes a l'imam.


Perquè no pugues ser així. Total sols és una Recreació Històrica.



No hay comentarios:

Publicar un comentario